21 apr 2023, kl 17:30
Folkteatern Göteborg

Kärlek och kvantfysik – hur svårt kan det vara?

Kvantfysik är svårt att förklara, lika svårt är det att förstå sig på kärlek. Men kan vi kanske förstå kvantfysiken bättre genom att se på kärlek? Eller kan vi förstå kärleken bättre genom att se på kvantfysiken? Med anledning av föreställningen ”Skönheten i kaos”, baserad på Julia Ravanis bok med samma namn, diskuterar vi likheterna mellan kärlek och kvantfysik, med civilingenjören och författaren Julia Ravanis och psykologen Per-Magnus Johansson. För det finns trots allt likheter, och de är fler än du tror …

Föreställningen ”Skönheten i kaos” har urpremiär på Folkteatern den 29 april. 

Samtalet är en del av Vetenskapsfestivalen. Varje år sedan 1997 skapar Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg mötesplatser för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Vetenskapsfestivalen presenterar vetenskap på kreativa och oväntade sätt

Julia Ravanis är doktorand i teknikhistoria på avdelningen för teknik, vetenskap och samhälle vid Chalmers Tekniska Högskola. Hon har en fil. mag. i idé- och lärdomshistoria samt en civilingenjörsexamen i teknisk fysik.

I juni 2021 utkom Julias debutbok ”Skönheten i kaos” på Natur & Kultur, en populärvetenskaplig bok om parallellerna mellan teoretisk fysik och mänskliga upplevelser.

Per Magnus Johansson är privatpraktiserande psykoanalytiker. Han är ursprungligen legitimerad psykolog med specialistkompetens i klinisk psykologi och legitimerad psykoterapeut. 

Han är även redaktör och ansvarig utgivare för Arche – tidskrift för psykoanalys, konst, humaniora och arkitektur, som 2018 blev utnämnd till årets kulturtidskrift. Han är sedan 2014 arbetande ledamot i Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg (KVVS). 

21 april
Tid: 17.30-18.30
Scen: Foajén 
Fri entré
Samtalet är en del av Vetenskapsfestivalen Göteborg.