En spricka i språket – Marx och Freud våra samtida

Per Magnus Johansson, Sven-Eric Liedman
Per Magnus Johansson är psykoanalytiker och har skrivit om Freud

Utgiven: 2018
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Sidor: 149
ISBN: 9789100176792

En spricka i språket – Marx och Freud våra samtida

, Per Magnus Johansson, Sven-Eric Liedman

Karl Marx och Sigmund Freud — aktuella, kontroversiella. Ständigt dödförklaras de för att i nästa ögonblick åter hamna högst upp på dagordningen. Deras inflytande på eftervärlden har varit enormt men också motsägelsefullt. Varför fortsätter de att engagera oss? Varför är de fortsatt aktuella? Med lätt och sakkunnig hand tecknas här ett panorama över två av historiens mest inflytelserika personer.


RÖSTER OM BOKEN

Maria Schottenius Dagens Nyheter 2018-09-09:

” Det är idéhistorikerna Sven-Eric Liedman och Per Magnus Johansson, som slår ihop sina kloka läshuvuden och lättfattligt berättar om de båda skäggiga männens påverkan och inverkan på andra tänkare. De visar på vilket sätt Marx och Freud har sipprat in i de centrala tankesystemens omlopp. ”Marx och Freud skapade en spricka i det västerländska språket” har den franske författaren Roland Barthes sagt. Det är den meningen författarna fångar upp i titeln, och gör till utgångspunkt för sin bok på knappt 150 sidor.”

Länk till artikeln: Maria Schottenius: Risken för dem som blir höga på nationalism är att drogen kan vara livsfarlig


Anton Jansson, Göteborgs-Posten 2019-07-18:

”Även i Sverige har vreden noterats i krönikor, poddar och böcker. När idéhistorikerna Sven-Eric Liedman och Per Magnus Johansson i en gemensam bok föreslog att samtiden behövde mer av Marx och Freud var det just för att vi lever i en tid av ”obehärskad vrede och tanklöst prat”. Trump och hans anhängare var även för dem det tydligaste tecknet på tidsandan.”

Länk till artikeln: Anton Jansson: 10-talet var vredens tid  


Britta Högberg, Dagens Arena 2018-12-06

”Vi lever i vredens tidsålder, menar Sven-Eric Liedman och Per Magnus Johansson i boken En spricka i språket. För det mesta rör det sig om en typ av vrede som likt stickande rök letar sig in i minsta skrymslen. Eruptioner förekommer, men för det mesta kyls den ner med ekonomisk rationalitet. I ekonomisk teori drivs människan av glasklar rationalitet, ständigt på jakt efter att maximera egennyttan. I vredens tidsålder frodas också struntpratet, framhåller Liedman och Johansson.”

Länk till artikeln: Britta Högberg: Kritiskt förnuft – rådet som livscoacherna aldrig ger oss