Växjöbladet/Kronobergaren 20 maj 2022

Per Magnus Johansson efter franska presidentvalet

– ”En stor lättnad att Emmanuel Macron segrade”

Psykoanalytikern, idéhistorikern och författaren Per Magnus Johansson med skrivarlya i Lidhem söder om Växjö har starka band till Frankrike och upplevde nyligen presidentvalet på plats i Paris. – Att Emmanuel Macron vann innebär en stor lättnad. Det hade varit ovärdigt för Frankrike som nation om Marine Le Pen vunnit. 

VÄXJÖ. Per Magnus har sin bostad och mottagning i Vasastan i Göteborg men tillbringar också mycket tid i skrivarstugan i Lidhem nära Väckelsång. Ett tredje utsiktstorn i världen har han i Paris, en stad som betytt och betyder mycket för honom. 

– Jag har mycket starka band till Frankrike. I 40 år har jag regelbundet besökt Paris för att utbilda mig, träffa psykoanalytiker, samtala med intellektuella och ta del av den franska kulturtraditionen. Dessutom är modern till mina tre barn fransyska. 

Men Per Magnus kärlek till Frankrike har satts på prov. Utsikten att den högerextrema politikern Marine Le Pen, partiledare för Nationell samling, skulle kunna vinna det franska presidentvalet gjorde honom djupt orolig. 

– Jag befann mig i Paris under slutfasen av presidentvalet där den sittande presidenten Emmanuel Macron utmanades av Marine Le Pen. Även om jag trodde på seger för Macron så kände jag mig orolig inför utgången av valet. En vinst för Le Pen hade hotat den franska republikens grundläggande värderingar. 

Per Magnus menar att Le Pen som president hade varit ovärdigt Frankrike som nation. 

– En president med odemokratisk inriktning och kopplingar till en rasistisk ideologi skulle ha svärtat ner Frankrikes stolta historia och dess intellektuella och litterära tradition. 

Nu segrade Macron och Per Magnus känner en stor lättnad samtidigt som han konstaterar att Frankrike står inför stora utmaningar.

– Det finns ett stort missnöje i samhället. Att extremkandidater, som Marine Le Pen och Eric Zemmour på högerkanten samt Jean-Luc Mélenchon på vänstersidan, samlar så många röster är en varningsklocka. Nu måste Macron se allvaret och försöka överbrygga glappet som uppstått mellan politiker och folket. 

Per Magnus utkom 2020- 2021 med den uppmärksammade trilogin ”Corona – En psykoanalytikers dagbok”, som skildrade pandemins konsekvenser och efterverkningar i samhället. Den rädsla som var tydlig i samband med Corona-utbrottet känner han också igen i reaktionerna på kriget i Ukraina. 

– Vi lever i ett samhälle där det finns en stark potentiell, latent rädsla hos människor. När kriget bröt ut den 24 februari märkte jag att många reagerade med stark rädsla och trodde sig stå inför en rysk invasion även av Sverige, ett scenario som inte besannats. Mycket av den rädsla som var kopplad till pandemin flyttade ut och projicerades istället på krigssituationen och hotet i öst. 

När det gäller sitt arbete så ägnar sig Per Magnus åt färdigställandet av sitt stora verk om Sigmund Freud, psykoanalysens grundare. 

– Arbetet fortlöper, det gäller såväl skrivande och läsande som anordnande av seminarier på temat ”Masspsykologi och jag-analyser”, en bok med samma titel publicerades av Freud 1921. 

Vad är Sigmund Freuds storhet enligt dig? 

– Han var den första personen i medicinhistorien som förstod det fulla värdet och betydelsen av män-niskors psykiska lidande och att det är möjligheten att få tala och bli lyssnad till som är avgörande för hur man lyckas hantera och leva med sitt psykiska lidande. 

Freud är omdebatterad, ifrågasatt och intresset för hans teorier har varit dalande under de senaste decennierna, men Per Magnus tror att psykoanalysen kommer att leva vidare och fortsätta ha betydelse. 

– Freud har inga svar på frågorna som ställs i vårt samhälle men däremot fungerar hans teorier som utkast till frågeställningar som är universella för människans villkor. Jag tror att det alltid kommer finnas kreativa och unga människor som finner ett intresse för Freud på ett och annat sätt. 

DAVID FÄRDIGH