Aktuellt i media

Här publiceras ett urval av de senaste artiklarna om Per Magnus Johansson, klicka på länkarna nedan.

17 juli 2020 – Växjöbladet/Kronobergaren ”Coronapandemin ur en psykoanalytikers perspektiv”

30 maj 2020 – Göteborgs-Posten, Två Dagar ”Per Magnus Johansson har vigt sitt liv åt psykoanalysen”

RÖSTER OM BÖCKER

”En spricka i språket – Marx och Freud våra samtida”. Författad tillsammans med Sven-Eric Liedman. Utgiven 2018, Albert Bonniers Förlag.

Maria Schottenius Dagens Nyheter 2018-09-09:

” Det är idéhistorikerna Sven-Eric Liedman och Per Magnus Johansson, som slår ihop sina kloka läshuvuden och lättfattligt berättar om de båda skäggiga männens påverkan och inverkan på andra tänkare. De visar på vilket sätt Marx och Freud har sipprat in i de centrala tankesystemens omlopp. ”Marx och Freud skapade en spricka i det västerländska språket” har den franske författaren Roland Barthes sagt. Det är den meningen författarna fångar upp i titeln, och gör till utgångspunkt för sin bok på knappt 150 sidor.”

Länk till artikeln: Maria Schottenius: Risken för dem som blir höga på nationalism är att drogen kan vara livsfarlig


Anton Jansson, Göteborgs-Posten 2019-07-18:

”Även i Sverige har vreden noterats i krönikor, poddar och böcker. När idéhistorikerna Sven-Eric Liedman och Per Magnus Johansson i en gemensam bok föreslog att samtiden behövde mer av Marx och Freud var det just för att vi lever i en tid av ”obehärskad vrede och tanklöst prat”. Trump och hans anhängare var även för dem det tydligaste tecknet på tidsandan.”

Länk till artikeln: Anton Jansson: 10-talet var vredens tid  


Britta Högberg, Dagens Arena 2018-12-06

”Vi lever i vredens tidsålder, menar Sven-Eric Liedman och Per Magnus Johansson i boken En spricka i språket. För det mesta rör det sig om en typ av vrede som likt stickande rök letar sig in i minsta skrymslen. Eruptioner förekommer, men för det mesta kyls den ner med ekonomisk rationalitet. I ekonomisk teori drivs människan av glasklar rationalitet, ständigt på jakt efter att maximera egennyttan. I vredens tidsålder frodas också struntpratet, framhåller Liedman och Johansson.”

Länk till artikeln: Britta Högberg: Kritiskt förnuft – rådet som livscoacherna aldrig ger oss